FÉSZEKRAKÓ KÖLCSÖN

A 2005. február 1-jén induló állami Fészekrakó program lehetővé teszi, hogy a fiatal párok, gyermeket nevelő személyek minimális önerővel, kiegészítő fedezet nélkül lakáshoz juthassanak, amennyiben teljesíteni tudják a magasabb hitelösszeg törlesztését. Az állami kezesség támogatott és nem támogatott hitelekre, köztük deviza alapú hitelekre is igénybe vehető.

Mi lehet a kölcsön célja?

Használt és új lakás vásárlása, új lakás építése.

Mit jelent a Fészekrakó kedvezmény?

Jogszabály alapján, az arra jogosultak részére biztosított állami készfizető kezességvállalás.
Ha az igényelt kölcsön összege meghaladja a hitelcéllal érintett ingatlan FHB által megállapított hitelbiztosítéki értékének 60%-át, akkor a különbözetre az állam készfizető kezességet vállal.

Ki igényelheti a kölcsönt?

35 évnél fiatalabb házaspárok, élettársak (a hitelkérelem benyújtásakor egyikük sem töltheti be a 35. életévét) és gyermeküket egyedül nevelő személyek. A kezességre jogosult személyek legalább egyike támogatott személy kell legyen.

Milyen egyéb feltételei vannak az állami kezességvállalásnak?

  • a hiteligénylők – a lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabály szerint – lakástulajdonnal és államilag támogatott lakáshitellel illetve állami kezességvállalással biztosított kölcsöntartozással nem rendelkezhetnek
  • a hitelből megvásárolt ingatlanban az igénylők közös tulajdonjogot kell, hogy szerezzenek (rajtuk kívül kizárólag gyermekeik szerezhetnek tulajdonjogot)
  • a hitelből finanszírozott ingatlan vételára, illetve építési költsége nem haladhatja meg budapesti és megyei jogú város esetében új lakásnál telekár nélkül a 15 millió Ft-ot ill. használt lakásnál a 12 millió Ft-ot, egyéb településen új lakásnál telekár nélkül a 12 millió Ft-ot ill. használt lakásnál a 8 millió Ft-ot

Milyen futamidőre igényelhető a kölcsön?

A futamidő minimum 5 év, maximum 30 év lehet.

Önerő nélkül is lakáshoz juthatunk?

Az előzőek alapján a Fészekrakó kölcsön mellett minimum 10% önerő szükséges, amelynek finanszírozására más lakástámogatási formák is felhasználhatók, így akár önerő nélkül is lakáshoz juthatnak az érintettek (szocpol, megelőlegező kölcsön, munkáltatói támogatás, stb.).

El lehet-e tekinteni a jövedelemvizsgálattól?

Nem